Pasta e Fagioli Freschi
La pasta e fagioli freschi è un piatto nutriente e gustoso della cucina povera italiana. Se l'inverno è la stagione in cui ci piace coccolarci con zuppe calde di legumi secchi, l'estate è la stagione più adatta a gustare la pasta coi fagioli freschi. Questa è la ricetta di mia mamma, una semplice pasta e fagioli senza fronzoli accompagnata da una salsa di pomodorini crudi e basilico fresco da aggiungere sul piatto che la rende ancora più gustosa. La pasta e fagioli può anche essere servita tiepida o fredda.
Ingredienti
(per 4 persone)240 g di fagioli Borlotti freschi (già spicchiati);
200 g di ditalini rigati;
300 g di pomodorini;
2 spicchi d'aglio;
olio extravergine d'oliva;
una manciata di foglie di basilico fresco;
sale q.b..
Preparazione
(30 min circa)
Mettere i fagioli in una pentola, coprirli a filo con acqua fredda, portare a ebollizione e fare cuocere per 15 minuti, aggiungendo acqua bollente se necessario in modo da mantenere i fagioli coperti a filo.
Nel frattempo, lavare i pomodorini, tagliarli a metà, eliminarne l'acqua di vegetazione, metterli in un mixer e tritarli grossolanamente. Mettere i pomodorini a pezzetti in una ciotola e condirli con un pizzico di sale, l'aglio tagliato a metà, il basilico spezzettato e 4 cucchiai di olio.
Trascorsi i 15 minuti dall'ebollizione dell'acqua coi fagioli, salare l'acqua e buttare la pasta. Aggiungere eventualmente altra acqua bollente per coprire la pasta e i fagioli a filo. Trascorsi i 9 minuti di cottura della pasta, spegnere il fuoco, servire subito o fare raffreddare.
Servire la pasta e fagioli accompagnata dalla ciotola coi pomodorini a pezzi che ogni commensale aggiungerà individualmente al proprio piatto.
Servire la pasta e fagioli accompagnata dalla ciotola coi pomodorini a pezzi che ogni commensale aggiungerà individualmente al proprio piatto.
(English version)
Pasta and fresh beans is a nutritious and tasty dish of poor Italian cuisine. If winter is the season in which we like to treat ourselves to warm soups with dried vegetables, summer is the season best suited to enjoy pasta with fresh beans. This is my mum's recipe, a simple pasta and beans without frills accompanied by a sauce of raw tomatoes and fresh basil to be added to the dish that makes it even tastier. Pasta and beans can be served warm or cold.
Ingredients
(for 4 people)240 g of fresh Borlotti beans (already spilled);
200 g of pasta (ditalini rigati);
300 g of cherry tomatoes;
2 cloves of garlic;
extra virgin olive oil;
a handful of fresh basil leaves;
salt to taste.
Preparation
(About 30 min)
Put the beans in a saucepan, cover them with cold water, bring to the boil and cook for 15 minutes, adding boiling water if necessary so as to keep the beans and the water at the same level.
Meanwhile, wash the tomatoes, cut them in half, remove the vegetation water, put them in a mixer and chop coarsely. Put the cherry tomatoes in pieces in a bowl and season them with a pinch of salt, the garlic cut in half, the chopped basil and 2 tablespoons of oil.
After 15 minutes from boiling, add salt to the cooking water and put the pasta. If necessary, add more boiling water to cover the pasta and the beans. After 9 minutes of cooking, turn off the heat, serve immediately or allow to cool.
Serve the pasta and beans accompanied by the bowl with the tomatoes in pieces that each diner will individually add to their plate.
Meanwhile, wash the tomatoes, cut them in half, remove the vegetation water, put them in a mixer and chop coarsely. Put the cherry tomatoes in pieces in a bowl and season them with a pinch of salt, the garlic cut in half, the chopped basil and 2 tablespoons of oil.
After 15 minutes from boiling, add salt to the cooking water and put the pasta. If necessary, add more boiling water to cover the pasta and the beans. After 9 minutes of cooking, turn off the heat, serve immediately or allow to cool.
Serve the pasta and beans accompanied by the bowl with the tomatoes in pieces that each diner will individually add to their plate.
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